Maistas augintiniams. Klasės ir rūšys – 2021

Naminių gyvūnėlių maisto rūšys ir klasės: terminai, naudojami apibūdinant naminių gyvūnų maisto tipus

Naminių gyvūnėlių ėdalo etiketėse vartojami įvairūs terminai, rodantys produkto kokybę. Šie terminai pirmiausia vartojami šunų ir kačių ėdalo etiketėse, tačiau gali būti taikomi ir kitiems naminiams gyvūnams skirtiems maisto produktams.

Dažniausiai vartojami termini, tokie kaip BASIC, PREMIUM ir netgi SUPER PREMIUM, Naturalūs, Holistiniai ir Begrūdžiai.
Bet ką iš tikrųjų reiškia šie terminai? Dažnai apibrėžimas neaiškus net naminių gyvūnėlių ėdalo ekspertams. Šiame straipsnyje bandysime šiek tiek pasigilinti, ko galima tikėtis naudojant dažniausiai gyvūnų maisto etiketėse vartojamus terminus.

Populiarūs

„Populiarus“ prekės ženklas naminiams gyvūnėliams yra tas, kuris parduodamas įprastose maisto prekių parduotuvėse ir prekybos centruose. Šį maistą augintiniams gaminančios įmonės stengiasi gaminti gyvūnui labai patinkantį produktą, tuo pačiu metu išlieka ekonomiškai patrauklios ir augintinio šeimininkui.

Populiarus naminių gyvūnėlių maistas gali neturėti konkrečios formulės. Vietoj to gamintojai gali naudoti kintamą formuluotę. Kintanti formuluotė rodo, kad ingredientų dalys, naudojamos konkrečiai maistinei vertei gauti, skiriasi nuo ant maišelio nurodytos informacijos. Populiarūs naminių gyvūnėlių ėdalo gamintojai pakeičia maistinių medžiagų šaltinius pagal ingredientų prieinamumą ir kainą. Pavyzdžiui, viename maišelyje su šunų maistu pagrindinis baltymų šaltinis gali būti paukščių miltai, tačiau po kelių mėnesių jame gali būti grūdai. Pagrindinės sudedamos dalys, nurodytos ant maisto maišelio nesikeis. Tačiau ingredientų proporcijos gali būti pakeistas be įspėjimo.

Kintanti formulė yra viena iš priežasčių, kodėl populiarūs naminių gyvūnėlių ėdalo ženklai lemia naminių gyvūnėlių virškinimo ir skonio problemas. Kadangi ingredientai gali keistis iš vienos naminių gyvūnėlių ėdalo partijos į kitą, augintiniai gali neigiamai reaguoti į naują to paties prekės ženklo maisto maišą. Nepaisant to, populiarus naminių gyvūnėlių ėdalas paprastai pasižymi aukštesne kokybe ir virškinamumu nei BASIC ar  (angl. Private Label – Privačių etikečių) naminių gyvūnėlių maistas. Populiarus naminių gyvūnėlių maistas yra sudarytas taip, kad atitiktų Amerikos pašarų kontrolės pareigūnų asociacijos (AAFCO) gaires ir atitiktų maistine vertę.

Premium

Paprastai vartotojai mano, kad aukščiausios kokybės naminių gyvūnėlių maistas yra sukurtas taip, kad šunims ir katėms būtų suteikta aukščiausios kokybės mityba įvairiais gyvenimo etapais. Tačiau svarbu suprasti, kad nėra jokių gairių ar taisyklių, kad naminių gyvūnėlių maistas turėtų būti ženklinamas kaip „PREMIUM“. Aukščiausios klasės naminių gyvūnėlių maistas yra parduodamas, kad pritrauktų šeimininkus, kurie yra pasirengę suteikti geriausią mitybą savo augintinio gyvenimo tarpsniuose. Daugelis aukščiausios kokybės naminių gyvūnėlių ėdalo parduodami tik specializuotose naminių gyvūnėlių parduotuvėse, augintiniu maisto parduotuvėse ir veterinarijos klinikose.

Įmonės, gaminančios PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių maistą, formuluoja dietas, susijusias su gyvūno mitybos poreikiais. Pavyzdžiui, daugelis PREMIUM kokybės prekių ženklų kompanijų siūlo maistą, specialiai sukurtą mažiems šuniukams, didelių ir mažų veislių šunims, laktacinėms ir nėščioms kalėms bei geriatriniams gyvūnams auginti.

Daugelis PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių maistai gaminami naudojant fiksuotą formulę. Tai reiškia, kad gamintojai siekia išlaikyti pastovų ingredientų sąrašą, nepaisant rinkos kainos ar prieinamumo. Be to, daugumai PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių ėdalų atliekami tyrimai, naudojant AAFCO gaires. Šie tyrimai suteikia savininkams pasitikėjimą, kad jų augintinių maistas buvo nuodugniai tiriamas, kad būtų užtikrintas mitybos pakankamumas. Dėl šių tyrimų ir fiksuotos formulės PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių maistas paprastai yra brangesnis. Tačiau šie naminių gyvūnėlių ėdalai yra kokybiškesni ir dažniausiai duodami mažesnėmis porcijomis.

Super Premium

„Super premium“ yra dar vienas terminas, kurį vartotojai gali pamatyti ant naminių gyvūnėlių maisto pakuočių. Šis terminas taip pat neturi apibrėžimo ir jo vartojimas nereglamentuojamas. SUPER PREMIUM klasės naminių gyvūnėlių ėdalo kokybė yra šiek tiek aukštesnė nei PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių ėdalo. Daugelis SUPER PREMIUM kokybės naminių gyvūnėlių ėdalų gaminami nenaudojant sintetinių konservantų. Vietoj to, gamintojas greičiausiai naudos natūralius konservantus, tokius kaip vitaminas C ar E.
SUPER PREMIUM klasės naminių gyvūnėlių maistas taip pat paprastai neturi dirbtinių dažiklių ar kvapiųjų medžiagų.

Panašiai kaip PREMIUM klasės naminių gyvūnėlių maistas, SUPER PREMIUM klasės maistas paprastai yra brangesnis. Taip yra todėl, kad jie yra labai praturtinti maistinių medžiagų. Tai reiškia, kad augintiniai turi suvartoti tik nedidelę maisto dalį, kad būtų patenkintas jų maistinių medžiagų poreikis. Nors SUPER PREMIUM klasės naminių gyvūnėlių maistas yra brangesnis, mažesnis porcijos dydis ir aukšta kokybė gali padėti subalansuoti išlaidas.

BASIC

„BASIC“ naminių gyvūnėlių maistas yra tas, kuris neturi prekės ženklo ir yra parduodamas komerciškai (Sveriamas). BASIC naminių gyvūnėlių ėdalo gamintojai siekia tiekti pigų produktą vartotojui. Norint pagaminti pigų naminių gyvūnėlių maistą, gali būti naudojami žemesnės kokybės ir nebrangūs maisto ingredientai. Tyrimai parodė, kad toks maistas yra pastebimai blogai virškinamas, nes ingredientai, naudojami augintinių maistui gaminti, yra nekokybiški.

Natūralus

Šis apibrėžimas reiškia „pašaras ar ingredientas, gautas tik iš augalinių, gyvūninių ar kasyklų, neperdirbtas arba fiziškai apdorotas, termiškai apdorotas, lydytas, gryninamas, ekstrahuojamas, hidrolizuojamas. , fermentinė analizė ar fermentacija, tačiau jie nebuvo pagaminti cheminio sintetinio proceso būdu arba nebuvo apdoroti ir neturi jokių chemiškai sintetinių priedų ar pagalbinių medžiagų, išskyrus tuos kiekius, kurių neišvengiamai gali atsirasti naudojant gerą gamybos praktiką.“

Terminas natūralus gali būti vartojamas apibūdinant naminių gyvūnėlių maistą, kai visi mityboje naudojami ingredientai atitinka šį apibrėžimą, išskyrus sintetinius vitaminus, mineralus ir mikroelementus ar kitų maistinių priedų, dėl kurių gali būti atsisakyta nurodyti, kad ingredientas nėra natūralus.

Natūralūs ingredientai yra tie, kurie gaunami iš augalų ar gyvūnų, ir gali apimti tokius daiktus kaip šviežia mėsa, šalutiniai paukštienos miltai, mėsos ir kaulų miltai, sveikieji kukurūzai, kukurūzų glitimo miltai ir kviečių sėlenos. „NATŪRALUS” – Ši reikšmė nenurodo ingredientų kokybės, tik ingredientų šaltinius.

Holistinis

Šis terminas, dažnai vartojamas pakaitomis su „Natūralus”. Holistika paprastai suprantama kaip kažkas, kas siejasi su visuma, todėl ji dažnai naudojama apibūdinti dalykus, susijusius su gera bendra kūno ir proto sveikata. Tačiau nėra apibrėžimo, ką visuminė savoka turi reikšti kalbant apie naminių gyvūnėlių maistą. Tiesą sakant, tai gali reikšti vieną dalyką vienai naminių gyvūnėlių ėdalo įmonei, o visai ką kitą kitai. Dažnai holistinės dietos yra dietos, kurios laikomos turinčiomis visų pirma natūralių ingredientų, tačiau taip nėra visada. Šis terminas pirmiausia skirtas rinkodaros tikslams ir nesuteikia jokios informacijos apie ingredientų kokybę ar šaltinį.

BEGRŪDIS (Grain free, No grain)

Naminių gyvūnų ėdalas be grūdų yra ruošiamas nenaudojant grūdų. Daugelyje naminių gyvūnėlių ėdalų yra vienas ar keli grūdai, kurie turi krakmolo, suteikia energijos ir kitų maistinių medžiagų. Grūdų, naudojamų kaip naminių gyvūnėlių ėdalo ingredientai, pavyzdžiai yra kukurūzai, ryžiai, sorgo, kviečiai, miežiai ir avižos. Krakmolas yra svarbus laikantis sauso naminių gyvūnėlių ėdalo dietos, nes jis padeda maisto grūdeliui išlaikyti savo formą. Kadangi naminių gyvūnėlių maistas be grūdų gaminamas nenaudojant grūdų, gamintojai turi rasti alternatyvių krakmolo šaltinių. Bulvės ir tapijoka yra du krakmolo šaltinių pavyzdžiai, plačiai naudojami naminių gyvūnėlių maiste be grūdų. Apskritai dieta be grūdų negarantuoja geresnio šuns ar katės mitybos ar virškinamumo. Dietos sudedamoji dalis yra svarbi nustatant jūsų augintinio maisto kokybę. Dietos pasirinkimas iš aukštos kokybės ingredientų bus labiau virškinamas ir geresnis jūsų augintiniui nei dieta su mažesniu virškinamumu. Visų grūdų įtraukimas į naminių gyvūnėlių maistą (ypač šunims) turi tam tikrų pranašumų, kaip ir žmonių maiste.

Rinkoje yra įvairių terminų ir kategorijų, naudojamų naminių gyvūnėlių maistui. Kai kurios iš šių etikečių neturi aiškios prasmės, o kitoms taikomos specialios reguliavimo gairės.

Tikimės, kad ši informacija Jums padės išsirinkti tinkamą maistą savo augintiniui 🙂

No Comments

Parašykite komentarą